Предучилищна подготовка за успешен старт в образованието на нашите деца - Denis Diderot School

EasyDNNNews

/ Категории: Методи на обучение

Каква е разликата при подготовката на децата в детската градина и Училище „Дени Дидрò“?

 

Ани: Въпреки че подлежат на общи норми и стандарти, учебните заведения и детските градини се отличават в множество аспекти.

В детските градини, децата се наслаждават на периоди за игра и почивка, а педагогическите ситуации са с по-спокоен ритъм. В учебните заведения, обаче, предучилищните групи се организират и функционират по начин, близък до този на първите класове. В програмата им се редуват часове и време за почивка между тях, а играта се интегрира като съпътстващ елемент. Децата усещат ритъма в училище и след това, преминавайки към първи клас, за тях е много по-лесно да се адаптират в новия си дневен режим и ролята на ученици.

Ива: Програмата за предучилищна подготовка в детските градини съдържа в себе си повече от модела „детска градина“ и в голяма степен тя отговаря на комфортната зона на децата. Влизайки в училище, обаче, динамиката на ежедневието им се променя.

 Училище „Дени Дидрò“ създава специална атмосфера, която се вписва в нуждите на децата  и спецификите за тяхната възраст. Работим в посока плавна адаптация и преминаване към училищната среда. Децата имат възможност за отдих, много време за игра вътре и на открито. Така те продължават да преживяват познати неща, но в същото време се подготвят за следващия важен етап от образованието - първи клас.

 

Защо родителите избират предучилищна подготовка в Училище „Дени Дидрò“?

 

Ани: Нашата цел е да съчетаем силните аспекти, които присъстват както в детската градина, така и в училището. Разширяваме възможностите за развитие на децата, като започваме със средата, в която се намират. В сградата на началното училище те разполагат със собствено пространство - модерно оборудвани стаи, кътове с творчески материали, библиотека, зони за игри и почивка. Този подход предоставя комфорт, както за игра, която е ключов елемент в организирането на педагогическите дейности, така и за учебни занимания. Преподавателите имат възможност да пренесат уроците и сред природата, благодарение на директния изход към градината и зелените пространства.

Ива: Ние предоставяме на децата възможността да откриват нови знания чрез игра и разнообразни активности, които са близки до тях самите. Този подход им дава възможност да стъпят в света на академичните познания по естествен и разбираем начин. Отделяме достатъчно време, в което те могат да задават въпроси, тъй като това е от съществено значение във формирането на творческото и критично мислене. Желаем децата да усещат, че техният глас е чут и мнението им се уважава, независимо дали са направили грешка или не. Искаме да изградим у тях позитивно отношение към грешките, тъй като това е важен аспект за изграждането на уверени личности. Същевременно, нашата цел е да изградим навици за учене, които ще им бъдат полезни не само в училище, но и през целия им живот.

 

Как минава един ден в Дени Дидрò?

 

Ани: Училище „Дени Дидрò“ разполага със собствен транспорт, който обхваща широк маршрут и голяма част от родителите предпочитат да се възползват от него.

Началото на деня включва сутрешна гимнастика, следвана от часове и интервали за почивка. В рамките на всеки учебен час се отделя време за работа, дискусии и игри. Важно е да подчертаем, че в подготвителната група се съобразяваме с режима на децата. В тази възраст, все още някои от тях имат нужда от повече почивка. В нашите помещения имаме възможност да отделим специално пространство за отдих.

В модерно оборудваната ни кухня децата сами сервират и отсервират храната си, за да стимулираме самостоятелността им.

Освен игрите и времето за почивка, ежедневната програмата включва и целенасочено време за спорт, за да развием здравословни навици като част от начина на живот.

 

Какви са ползите от предучилищна подготовка в училище Дени Дидрò? Какво повече дава на децата като среда и образование?

 

Ива: Дени Дидрò е философия.

Тук всичко се организира така, че детето да бъде в центъра на учебния процес. Всичко, което правим, е насочено към индивидуалния напредък на ученика. Адаптираме всеки план, всяка дейност с фокус върху нуждите на детето, неговият талант и начин на учене. В Училище „Дени Дидрò“ учителят е ментор, който стимулира учебната среда, като създава ситуации за преживяване на знанието. Отговорите не се получават наготово, а детето се учи посредством собствения си опит.

За родителите е важно, когато избират Училище „Дени Дидрò“, като място за предучилищната подготовка на децата си, да разберат и припознаят основните ценности и принципи на нашата институция, за да имат вътрешна увереност, че са направили правилния избор.

Ние знаем, че децата са различни и ценим разнообразието в личностните им качества. За да стимулираме таланта, въображението и индивидуалността на всяко дете, развиваме модел на обучение, който дава свобода на изразяване, възможност за обучение и напредък със своето собствено темпо.

Поощряваме детската личност в цялостен план и откриваме нови хоризонти за безкрайната детска любознателност.

Print