Защо плавният преход от детската градина към предучилищната подготовка е важен за децата и ги подготвя за първи клас? - Denis Diderot School

EasyDNNNews

/ Категории: Методи на обучение

Защо плавният преход от детската градина към предучилищната подготовка е важен за децата и как ги подготвя за първи клас?

 

Училище "Дени Дидрò" активно стимулира любопитството на децата още преди влизането им в класната стая. Средата, която ги заобикаля, създава условия за развитие на устойчиво мислещи, отговорни и уверени личности от най-ранна детска възраст. Ива Георгиева и Ани Чифлигарска, част от директорския екип на Училището ни разказват за плавния преход от детската градина към училище и  значението на предварителната подготовка.

 

Защо е важна предучилищната подготовка?

 

Ани: Изграждането на образователни умения и навици при децата е ключово за тяхната бъдеща социална роля на ученици. В Училище "Дени Дидрò" акцентът е върху три аспекта: интелектуално и физическо развитие и социална емоционалност. В програмата на Подготвителната група включваме свободни игри, организирани спортни занимания, както и дискусии в часовете по философия за деца, където се учат на изслушване, взаимопомощ и други важни добродетели. Освен учебни часове в програмата на децата са включени арт дейности и посещенията на изложби и музеи .Тези активности насърчават социално-емоционалният растеж. По този начин децата формират не само основни знания в областта на езиците, математиката и природните науки, но и богат вътрешен свят и социални умения, необходими за пълноценно развитие.

 

Какви са техниките за плавен преход между детска градина и предучилищна подготовка, които прилагате?

 

Ани: Осигуряването на период за адаптация на децата към новата среда е от изключително значение. Осъзнавайки колко деликатен преход е това,  в Училище "Дени Дидрò" организираме опознавателния процес на децата седмица преди началото на учебната година Учебните занимания в този период се извършват в режим, подобен на този на първокласниците, но с по-ниска интензивност. Този подход позволява на децата да се адаптират към новата рутина, която ще следват, но по начин, съобразен с тяхната възраст. В учебните занимания, познати като педагогически ситуации, учителите използват методи и подходи с акцент върху активната игра и по-кратката продължителност на заниманията.

Децата в подготвителната група все още развиват уменията си за концентрация и внимание.

 

Ива: За нас е важно да усъвършенстваме фината моторика на децата, която е от особено значение и се развива още в детската градина. В първите дни се фокусираме върху комуникацията с децата, запознавайки ги със сградата, всяко едно пространство и отработваме всяка една стъпка чрез игри и групови дейности. Стремим се да гарантираме чувство на уют и сигурност в новата среда. Постепенно въвеждаме по-сложни елементи в процеса, като първите дни са от решаващо значение, особено за децата, които преминават от детската градина в по-голяма учебна институция като нашата.

 

Какво е важно да знаят родителите преди да запишат децата си в Училище Дени Дидрò?

 

Ани: В процесът на подготовка за предучилищна група, родителите имат подпомагаща роля. Те трябва да развият качеството самостоятелност в децата си, което е от изключително значение в тази възраст. Други умения, ключови за децата са самообслужване, връзване на обувки, самостоятелно хранене и грижа за личната хигиена. Те им помагат да се почувстват уверено и спокойно в училищна обстановка.. Важно е родителите да включват децата  в подходящи за тях дейности. Например, в организацията на дома, подреждане, пазаруването те могат да приложат практически знанията от училище.

 

Ива: Родителите и учителите са партньори, които изграждат децата, запознават ги със света и безкрайните възможности, които дават знанията. Заедно създават зрели възрастни и ролите им са взаимодопълващи се. Родителите заемат главната роля във възпитанието и запознават децата  с наученото на практика, в ежедневието. Учителите са тези, които дават знанията и надграждат основите, поставени от родителите. За учениците от нашето Училище не са необходими допълнителни, извънкласни задачи.

Мотивираме родителите да се ангажират в разговори с децата си, задавайки въпроси. Това подпомага създаването на сигурна и отворена обстановка, в която те се чувстват комфортно да споделят.

 

Как надграждате и затвърждавате уменията, които децата получават в детската градина?

 

Ива: Изграждаме умението на децата да се адаптират в средата, която предполага класа и започваме от важни аспекти като изслушването и спазването на правилата. Екипната работа и груповото взаимодействие са от решаващо значение, тъй като подпомагат социално-емоционалния растеж на децата - основен акцент в нашата работа. Учат се да уважават мнението на другите, да дават и приемат обратна връзка и да рефлектират върху своите познания. Това са основи, които формираме в продължение на целия учебен период, не само по време на предучилищната подготовка. Целта е детето да се превърне в двигател на собственото си учене.

Print